Bel voor een melding van overlijden (dag & nacht) 06 36 130 330

Ongeacht uw verzekering kunnen wij de uitvaart voor u verzorgen


Thuisopbaring

Het opbaren van een overledene is heel goed voor het afscheids- en rouwproces. Nabestaanden kunnen afscheid nemen door nog even bij de overledene te zijn. Opbaren kan op diverse plaatsen. Vroeger werd een overledene altijd thuis opgebaard. Daar kwam verandering in toen uitvaartondernemers zelf ruimten creëerden om overledenen op te baren. Momenteel is er weer een verschuiving aan het plaatsvinden en kiezen nabestaanden steeds meer voor een thuis opbaring. Voor de nabestaanden is een thuis opbaring prettig, zodat ze gemakkelijker op enige tijd en naar behoefte bij de overledene kunnen zijn. Er hoeft geen rekening te worden gehouden met openingstijden of een tijdslot. Thuis opbaren is bijna in alle gevallen mogelijk. Is er niet veel plek in huis? Met een kamerscherm kan er alsnog een plekje ingericht worden. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om de overledene de eerste dagen thuis op te baren en de laatste dagen in een rouwcentrum.

Nabestaanden die hun overleden dierbare niet in huis kunnen/willen opbaren maar wel dicht in de buurt willen zijn, hebben de mogelijkheid de opbaring in het tuinhuis of schuur te doen. Op deze manier kunnen nabestaanden op elk moment naar de overledene.



24-uurs kamer

Momenteel hebben veel rouwcentra een 24-uurs kamer. De nabestaanden krijgen een sleutel van de kamer waar de overledene is opgebaard. Je kunt elk uur van de dag de overleden bezoeken. Sommige rouwcentra hebben geen 24-uurs kamer. De nabestaanden kunnen dan momenten reserveren om de overledene te zien. Houd hierbij wel rekening met openingstijden. Veel rouwcentra hebben de mogelijkheid om de 24-uurs kamer zelf aan te kleden met bijvoorbeeld eigen kandelaars en speciale objecten van thuis.

24-uurs kamers in de Zaanstreek:
Uitvaartcentrum Zaanstad, Wibautstraat 282 Zaandam
Bullekerk.Westzijde 75 Zaandam




Een uitvaart kist, mand of wade

Tijdens de week van de uitvaart komt u voor veel keuzes te staan. Zo ook de keuze of u de overledene opgebaard wil in een kist, mand of een wade. Op het moment van begraven of cremeren moet het lichaam van een overledene ‘omhuld’ zijn. Veelal wordt gekozen voor een kist, maar ook een mand of wade behoren tot de mogelijkheden.

Uitvaartkisten zijn van verschillende materialen vervaardigd, zoals spaanplaat, massief hout of karton. De afwerking varieert van gefineerd, beplakt met folie, afbeelding in kleur gespoten of beschilderd. Voor de bekleding van de kist aan de binnenkant worden verschillende soorten stof gebruikt

Manden zijn van natuurlijke materialen gemaakt zoals bijvoorbeeld rotan, pitriet, bamboe, of zeegras.

Tegenwoordig wordt er steeds meer wordt gekozen voor een wade. Ook wel lijkwade genoemd. Dit is een mooie doek waarin de overledene gewikkeld kan worden. De stof kan bijvoorbeeld bestaan uit verschillende soorten stoffen of het kan ook in een eigen gemaakte / gekozen doek. Bij een wade is altijd een draagbaar / opbaarplank nodig om de overledene op te kunnen vervoeren.
Een lijkwade kan door nabestaanden als ritueel zelf worden omgeslagen bij de overledene. Zo kunt u het doek elke dag in de week van de uitvaart een deel van het doek doen sluiten en u stap voor stap voorbereiden op het laatste moment.




Rouwcentra in de Zaanstreek

Uitvaartcentrum Zaanstad, Wibautstraat 282 Zaandam

Uitvaartcentrum, Jan van Scorelstraat 9 Zaandam

Uitvaartcentrum, Schoolpad 22 Wormerveer

Uitvaartcentrum, Roode Wildemanweg 1A Wormerveer

Uitvaartcentrum, Padlaan 1 Krommenie

Uitvaartcentrum, Dorpsstraat 18 Wormer

Uitvaarthuis, Dr. J.M. den Uyllaan 14-16 Purmerend

Uitvaartcentrum, Purmerweg 94 Purmerend



Opbaren kinderen en baby’s

U kunt er voor kiezen om een overleden kindje of een baby thuis op te baren zodat ouders, broers en zussen zo lang mogelijk bij hem of haar zijn. Broertjes en zusjes voelen zich meer meer op hun gemak in de thuissituatie dan in een rouwcentrum. De ervaring leert ons dat thuis opbaren een positieve werking heeft op het rouwproces.




Kleding

Al snel na het overlijden moeten de nabestaanden kleding uitzoeken die de overledene aankrijgt. Soms heeft de overledene bij leven in een wilsbeschikking laten weten welke kleding hij of zij bij de opbaring aan wil. Het advies is om kleding uit te zoeken waar de overledene zich fijn in voelde of graag in gezien wilde worden. Het is aan te raden om kleding met lange mouwen te kiezen. De kans bestaat er dat er kleine verkleuringen op de armen optreden na het overlijden. Wanneer er thanatopraxie (een lichte balseming) is toegepast is dit overigens niet van toepassing.




Verschillende manieren van opbaren

Het is belangrijk dat de overledene tijdens de opbaring goed geconserveerd blijft. Door te koelen kan het lichaam langer geconserveerd worden. Koelplaten worden hiervoor het meest toegepast.

Een andere manier is thanatopraxie. Dit is een lichte balseming die het lichaam tijdelijk zal conserveren na overlijden. Met deze behandeling wordt de ontbinding en bacteriegroei intern geremd/vertraagd. Hierdoor kan het lichaam worden opgebaard zonder dat de temperatuur invloed heeft op het ontbindingsproces. Het is na een behandeling daarom niet nodig om te koelen of de opbaarruimte koel te houden.


Nog een andere manier is het conserveren met Bio Sac 200. Dit is een product dat bestaat uit een of twee zakjes die op de droge huid van de buik van de overledene worden gelegd. In de zakjes zit actieve koolstof en klei, welke de afvalstoffen en gassen uit het lichaam opnemen. Hierdoor wordt het lichaam op een natuurlijke manier geconserveerd.

Een ander alternatieve manier om het lichaam te conserveren is het koelen met graszoden. Graszoden worden dan onder de kist gelegd. Deze worden vervolgens besprenkeld met vloeibaar silicium en een rozemarijn-extract. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat er warmte onttrokken wordt aan de omgeving en de oppervlakte. Het gras kan ook met bloemen of mos aangekleed worden wat een mooie sfeer geeft.